Acne is een huidaandoening waar bijna alle jongeren last van hebben. De mate waarin mensen hier last van hebben, kan echter wel flink verschillen. Sommige jongeren hebben af en toe een aantal puistjes, terwijl anderen hier veel meer last van zullen hebben. Er zijn ook mensen die pas op latere leeftijd last krijgen van acne, maar over het algemeen komt acne het meest voor tussen 15 en 25 jarige leeftijd. Heb jij last van acne en wil je weten wat je hier tegen kunt doen? Hieronder lees je alles over deze huidaandoening.
Wat is acne?
Bijna iedereen krijgt in zijn leven last van acne. Simpel gezegd zijn dit ‘gewone’ jeugdpuistjes, die vaak ontstaan op het gezicht, op de rug of de schouders. Deze puistjes ontstaan doordat klieren verstopt raken of gaan ontsteken. Hierdoor krijg je vervelende, rode bultjes. Heb je hier een aantal van? Dan is dit natuurlijk niet zo’n probleem. Meestal gaan deze puistjes namelijk snel weer weg. Maar er zijn ook mensen die last hebben van extreme acne. In dit geval kan het wenselijk zijn om hier wat aan te doen.
Wat kun je doen tegen acne?
Beter dan acne bestrijden, is om het te voorkomen. Acne kan ontstaan door veel verschillende factoren. Enkele hiervan zijn snoep en andere voeding, het gebruik van make-up, roken, stress, zweten of gebrek aan hygiëne. Acne is verder meestal ook erfelijk, waardoor niet iedereen hier even gevoelig voor zal zijn. Heb je last van acne? Dan is het niet verstandig om aan de puistjes te zitten. Krabben, wrijven en uitknijpen zorgt vaak juist voor meer puistjes, maar ook kleine littekens. Laat je huid daarom vooral met rust. Meer zonlicht, een speciaal dieet of andere ‘trucjes’ die je online kunt vinden, blijken meestal niet goed te werken.
Bestrijden van acne
Acne gaat altijd vanzelf weer weg, maar het kan voor velen fijn zijn om het tot die tijd te verminderen. Hiervoor kun je een acnebehandeling ondergaan, of een middel zoals benzoylperoxide gebruiken. Dit middel kun je halen bij een drogist of een apotheek. Gebruik je dit middel, dan moet je uitkijken voor UV straling. Ga dus niet lang in de zon zitten. Na een aantal weken kun je bepalen of benzoylperoxide wel of niet werkt voor jou. Zo niet? Dan kun je van de huisarts een ander middel krijgen om te proberen.