Welke corona zelftesten zijn er allemaal?

Welke corona zelftesten zijn er allemaal?

Het coronavirus heeft de wereld lang in zijn greep gehouden. Lange tijd wilde iedereen maar één ding: weten of ze besmet zijn. Er zijn verschillende manieren om dat te controleren, waarvan één optie natuurlijk de inmiddels bekende zelftests zijn. Maar welke corona zelftest is nu het beste? Hoe werken deze zelftests precies, en hoe nauwkeurig is de uitslag? In dit artikel lichten we de opties toe en vertellen we je welke corona zelftest het meest betrouwbaar is.

Corona zelftesten

Na twee jaar corona lijkt het er eindelijk op dat we weer rust hebben van corona. Toch raken er nog steeds mensen besmet. In dat geval wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten of je (nog) ziek bent. Hiervoor kun je een corona zelftest kopen. Het werkt heel simpel: je neemt een swab vanuit je neus of keel, en legt deze in het vloeistofje dat bij de testkit zit. Nadat je dit hebt gedaan, wacht je ongeveer een kwartier (of iets langer, om zeker te zijn). De uitslag is dan te zien op een teststrip. corona zelftest is positief, dan ben je waarschijnlijk besmet. Doe het stokje ongeveer 2-4 centimeter in je neus, zodat je meer kans hebt op een nauwkeurige test.

Een zelftest is handig als je snel wilt weten of je besmet bent, maar de uitslag klopt niet altijd. Soms kan de teststrip geen corona aantonen, terwijl je wel besmet bent. Dit komt doordat het virus niet altijd aanwezig is in je neus of keel. De test is daarom minder betrouwbaar dan een PCR-test, die door een arts wordt uitgevoerd.

Verschillende opties

Wil je zelf een sneltest kopen? Dan zijn er verschillende opties, van verschillende bedrijven. Kijk bij het kopen van een zelftest altijd naar het CE-logo op de verpakking. Dit laat zien dat het een goedgekeurd product is.

PCR-test

Een PCR-test is de meest betrouwbare test om corona vast te stellen. Deze test kan je alleen laten doen door een arts of GGD. Je moet hiervoor een afspraak maken, en naar het afgesproken tijdstip naar een testlocatie gaan. Daar neemt een arts of verpleegkundige dan een swab vanuit je neus of keel. De uitslag is binnen een paar uur bekend.